Thuis voedselverspilling voorkomen

Voedselverspilling is op dit moment een hot topic. In dit artikel proberen we inzichten te geven over het belang van voedselverspilling en we geven je een aantal handige tips om er zelf mee aan de slag te gaan.

Waarom voedselverspilling nu aanpakken?


Het bestrijden van voedselverspilling zou een enorme positieve impact hebben op de ‘Sustainable Development Goals’ van de Verenigde Naties. Sterker nog, de strijd tegen voedselverspilling is essentieel om deze goals te behalen. Verspilling van voedsel heeft in de eerste plaats een directe impact op de goal naar verantwoorde consumptie en productie (SDG #12). Daarnaast kan het vechten tegen deze verspilling ook nog andere goals helpen. Efficiënter omgaan met voedsel kan ons een stap dichter brengen naar een aarde met ‘zero hunger’ (SDG #2). Eén van de minder bekende gevolgen van voedselverspilling is de overbodige CO2 uitstoot, deze uitstoot is enorm schadelijk voor onze aarde. Net als het voedsel dat verspilt wordt gaat ook al het proper water tijdens het productie proces verloren. Dit heeft een gevolg op onze goal in verband met proper water en sanitaire voorzieningen(SGD #6). Spijtig genoeg gaan voedselverspilling en vervuiling van onze aarde hand in hand. Ons ecosystemen in de oceaan en het leven onder water worden hierdoor direct bedreigd (SDG#14). We staan voor een aantal uitdagingen als we de klimaatverandering willen stoppen, onze ecosystemen en de natuur veilig willen stellen en honger en droogte de wereld uit willen helpen. In Nederland speelt ongeveer 42% van de voedselverspilling zich af in de consumptiefase. Als wij als consument ons steentje bijdragen en vechten tegen verspilling komen we al dichter bij het behalen van de SDG’s.

 

Tips om thuis voedselverspilling te voorkomen

Voedselverspilling stoppen is een enorme uitdaging en zelf kan je een steentje bijdragen. Lees hieronder onze tips om een stap dichter te komen bij een wereld zonder voedselverspilling.

1. Koop op maat
Koop niet te veel eten. In bulk kopen lijkt vaak een deal maar als je zoveel niet nodig hebt en het belandt alsnog in de vuilnisbak doe je nog steeds verlies. Probeer exact in huis te halen wat je nodig hebt en vermijd overschotten.

2. Seizoensgebonden maaltijden
Probeer te koken met producten die passen bij het seizoen. Er gaat enorm veel energie verloren bij het produceren van groenten en fruit dat niet in het gepaste seizoen gekweekt wordt (b.v. water, transport). Lokaal gekochte seizoensgroenten en -fruit zijn beter omdat je zo de verspilling niet in de hand werkt.

3. Onvolmaakte groenten en fruit
Een derde van het geoogste fruit en groenten haalt de supermarkt niet omwille van hun uiterlijk. Dat een appel niet perfect rond is wil niet zeggen dat die minder goed is, integendeel het is een zonde dat groenten en fruit zo verspilt wordt. Discrimineer niet bij het kiezen van fruit en groenten.

4. Weet wat je verspilt
Hou bij welke producten je nooit volledig gebruikt. Als je dit een paar weken doet dan weet je welke goederen je echt verspilt. Je kan dan bijvoorbeeld in de diepvriesafdeling een variant gaan zoeken. Zo kan je, als je merkt dat je steeds een halve ui weg gooit, deze in diepvries kopen en exact gebruiken wat je nodig hebt.

5. Gebruik alles wat eetbaar is
Vaak gooien we voedsel weg omdat we ervan uitgaan dat het niet eetbaar is. Zo kan je de stam van je broccoli ook perfect gebruiken in je gerechten. Het groensel aan een wortel kan bijvoorbeeld gebruikt worden als basis voor een pesto.

6. Weet hoe je voeding het best bewaart
Weten waar je je voeding bewaart is een belangrijke stap in zo lang mogelijk bewaren van je voeding. Als je niet zeker weet hoe en waar je sommige artikelen het best bewaart, vraag het dan even in je lokale supermarkt of zoek het op. Brood kan je bijvoorbeeld vaak nog goed invriezen.

7. De koelkast
Ook in je koelkast moet je alles op de juiste plaats bewaren. Wist je dat de perfecte koelkast indeling dus wel echt bestaat? 


Bron: Het Voedingscentum 

8. Het boodschappenlijstje
Weet wat je thuis hebt en vertrek met een lijstje naar de supermarkt. Vermijd het kopen van willekeurige producten, het beste wat je kan doen is je maaltijden plannen zodat je exact weet wat je nodig zal hebben.

9. Restjes dag
Hou een dag in de week vrij om te koken met overschotjes in je koelkast en in de kast. Vergeet vooral niet naar de houdbaarheidsdatum te kijken en gebruik het FIFO-principe, ‘First In, First Out’.

10. Tupperware life
Moest je toch overschot hebben van een maaltijd kan je deze altijd bijhouden en de dag nadien als lunch eten. In de meeste gevallen kan je de maaltijd ook invriezen en later opeten, zo gaat er geen hap verloren.

11. Maatbeker held
Gebruik een maatbeker om porties te bepalen voor bijvoorbeeld rijst en pasta. Op deze manier vermijd je dat je teveel maakt.

12. Datums om bij te houden
Ken het verschil tussen producten met een TGT-datum (te gebruiken tot) en die met een THT-datum (tenminste houdbaar tot). Producten met een TGT-datum zijn vaak vlees en vis en eet je best niet meer op na deze datum. Bij de THT-datum gebruik je best je zintuigen. Kijk, ruik en proef of het nog goed is. Daarnaast is het ook belangrijk dat je zelf goed bij houdt wanneer je bijvoorbeeld restjes in de koelkast hebt gezet of wanneer je het melkkarton hebt geopend.

13. Geef producten weg
Heb je thuis wat liggen dat je niet lust of niet op tijd zal op krijgen? Twijfel niet en doe er iemand anders een plezier mee. Denk aan je buren, vrienden, familie of een vereniging in de buurt.

14. Wees creatief
Vaak hebben restjes van verse groenten en fruit nog veel mogelijkheden. Zo kan je een smoothie maken van je producten die je in de eerste plaats niet had gebruikt. Ook kan je de schil van citrusvruchten, appels en komkommers gebruiken om je water een smaakje te geven. In de badkamer kan bijvoorbeeld je komkommers of avocado’s gebruiken in een maskertje.

15. Composteer eens
Als laatste redmiddel kan je een composthoop(je) starten in je tuin, mocht je die hebben. Zo kan je restjes uit de keuken een tweede leven geven als energie voor de natuur. Iedereen heeft er baat bij dat je deze restjes niet in de vuilnisbak gooit.

16. Probeer eens een nieuw initiatief
Er zijn talloze initiatieven op de markt die als doel hebben om voedselverspilling de wereld uit te helpen. Organisaties zoals Too Good To Go, Soupalicious, maar ook Unwasted. Neem een kijkje naar onze surprise boxen.